Sintages

Βασιλικός

καλιέργεια-βασιλικός

Καλλιέργεια Βασιλικού. Οδηγείες και χρήσιμες συμβουλές για να καλλιεργήσετε Βασιλικό, το αρωματικό φυτό που δίνει άρωμα και γεύση στα φαγητά μας!

Η καλλιέργεια βασιλικού στο σπίτι είναι ένας διασκεδαστικός και ικανοποιητικός τρόπος για να απολαύσετε τα οφέλη αυτού του ευέλικτου βοτάνου. Ακολουθούν μερικές οδηγίες και συμβουλές για να καλλιεργήσετε μόνοι σας βασιλικό:

Βασιλικός

καλιέργεια-βασιλικός

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Eudicots)
Υφομοταξία: Αστερίδες (Asteridae)
Τάξη: Λαμιώδη (Lamiales)
Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae) ή Λαμιίδες (Lamiaceae)
Γένος: Ώκιμον (Ocimum)
Είδος: O. basilicum

Καλλιεργήστε διαφορετικές ποικιλίες: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βασιλικού, το καθένα με τη δική του μοναδική γεύση και άρωμα. Δοκιμάστε να καλλιεργήσετε διαφορετικές ποικιλίες για να πειραματιστείτε με διαφορετικές γεύσεις στη μαγειρική σας.

Χρησιμοποιήστε σάπια φύλλα: Τα σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά του βασιλικού σας μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος και στην καταστολή των ζιζανίων.

Προσοχή για παράσιτα: Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος σε παράσιτα όπως οι αφίδες και τα ακάρεα αράχνης. Προσέξτε για σημάδια προσβολής από παράσιτα και αντιμετωπίστε τα αμέσως με εντομοκτόνο.

Φυλάξτε τα φύλλα σωστά: Για να διατηρήσετε τα φύλλα του βασιλικού σας φρέσκα για περισσότερο καιρό, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μπορείτε επίσης να τα στεγνώσετε σε ζεστό, ξηρό μέρος και να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχεία για μελλοντική χρήση.

Τοποθετείται στον ήλιο

Ιδανική θερμοκρασία 20°C – 25°C

Πότισμα 2 φορές την εβδομάδα

Λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης

Ανθοφορία τον Αύγουστο

Χώμα με καλή στράγγιση

Πως να καλλιεργήσετε Βασιλικό μόνοι σας.

1. Επιλέξτε ένα ηλιόλουστο μέρος: Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε ζεστές, ηλιόλουστες συνθήκες. Επιλέξτε ένα σημείο στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας που δέχεται τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα.

2. Προετοιμάστε το έδαφος: Ο βασιλικός προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση που είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Προσθέστε κομπόστ ή παλαιωμένη κοπριά στο χώμα σας για να βελτιώσετε τη γονιμότητά του.

3. Φυτέψτε τους σπόρους ή τα σπορόφυτα: Μπορείτε είτε να ξεκινήσετε τον βασιλικό σας από σπόρους είτε να αγοράσετε σπορόφυτα από ένα φυτώριο. Φυτέψτε τους σπόρους ή τα σπορόφυτα περίπου μισό εκατοστό βαθιά στο χώμα και τοποθετήστε τα περίπου 20 εκατοστά μεταξύ τους.

4. Ποτίστε τακτικά: Ο βασιλικός χρειάζεται τακτικό πότισμα για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Ποτίστε τα φυτά σε βάθος μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Προσέξτε να μην υπερποτίσετε, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών.

5. Λιπαίνετε: Ο βασιλικός επωφελείται από την τακτική σίτιση με ένα ισορροπημένο λίπασμα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης ή ένα υγρό λίπασμα κάθε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

6. Συγκομιδή των φύλλων: Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή των φύλλων του βασιλικού σας όταν το φυτό έχει φτάσει περίπου 20 εκατοστά σε ύψος. Αφαιρέστε τα φύλλα, προσέχοντας να μην αφαιρέσετε πάρα πολλά φύλλα ταυτόχρονα. Η τακτική συγκομιδή θα ενθαρρύνει το φυτό να συνεχίσει να παράγει νέα φύλλα.

Λίγα λόγια για τον Βασιλικό.

Ο βασιλικός είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις μαγειρικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αυτό το αρωματικό φυτό είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του βασιλικού είναι η ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή. Αυτό οφείλεται στην παρουσία ενώσεων όπως η ευγενόλη, το ροσμαρινικό οξύ και η κιτρονελλόλη, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωση βασιλικού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος, του πόνου και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Ο βασιλικός είναι επίσης πλούσιος σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, ασβέστιο και σίδηρο. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγιή όραση, ενώ η βιταμίνη Κ παίζει βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών. Το ασβέστιο και ο σίδηρος είναι σημαντικά για τη διατήρηση γερών οστών και υγιών κυττάρων του αίματος, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο βασιλικός περιέχει ενώσεις που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθιστώντας τον ένα αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο για την καταπολέμηση βακτηρίων και ιών. Το έλαιο βασιλικού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι στελεχών βακτηρίων όπως το E. coli και η σαλμονέλα, καθώς και ο ιός του απλού έρπητα.

Εκτός από αυτά τα οφέλη, ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα, καθιστώντας τον ένα δημοφιλές συστατικό στην αρωματοθεραπεία. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την πέψη και προάγει το υγιές δέρμα.

Συνολικά, η ενσωμάτωση του βασιλικού στη διατροφή σας ή η χρήση του σε φυσικές θεραπείες μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία για το σώμα και το μυαλό σας.

Συνταγές Μαγειρικής
Συνταγές Μαγειρικής
Μετάβαση στο περιεχόμενο